Zonneboiler kopen?
De belangrijkste vragen beantwoord!
De energieprijzen swingen de pan uit en mensen gaan op zoek naar een goedkopere en milieuvriendelijke manier om te verwarmen. Een zonneboiler neemt de taak over van de klassieke verwarming, zodat het sanitair water warm wordt via zonne-energie. Wil je een zonneboiler kopen? In dit artikel beantwoorden we jouw meest prangende vragen bij de aankoop van een zonneboiler.
Vandaag nog een zonneboiler kopen? Ontdek het ruime assortiment van kwalitatieve zonneboilers bij Groep Wouters. Neem contact op met onze experten voor meer info.Wat is een zonneboiler?
Een zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren en een voorraadvat. De zonneboiler warmt via zonne-energie het sanitair water op. Het werkt dus als een soort verwarming, alleen wordt het gebruik van fossiele brandstoffen sterk verminderd.


Hoe werkt een zonneboiler?
Om een geschikte zonneboiler te kiezen, is het belangrijk om te weten hoe een zonneboiler werkt.
Op het dak van je huis worden zonnecollectoren gelegd. Een vloeistof in de buizen absorbeert de warmte van de zon, waardoor het water in de buizen opwarmt. In je huis staat een voorraadvat, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de zonnecollectoren. Als het water in de buizen warmer is dan in het voorraadvat, verplaatst het opgewarmde water naar het voorraadvat, zodat dit verder kan opwarmen tot de gewenste temperatuur.
Drukgevuld systeem of toch beter een terugloopsysteem?
Een zonneboiler kiezen is niet zo evident als je kennis over zonneboilers niet ver reikt. Daarom zet Groep Wouters de verschillende soorten zonneboilers voor jou op een rijtje. Elk systeem heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen, voor de beste keuze maak je best een afspraak met de experten van Groep Wouters.
Drukgevuld systeem
Bij een drukgevuld systeem blijft de vloeistof continu in de buizen aanwezig. Dat zorgt voor een intensiever onderhoud dan bij het terugloopsysteem. Zo is het essentieel om een jaarlijks onderhoud van je buizen in te plannen. Het voordeel van zo’n drukgevuld systeem is wel dat er een hoger rendement is.
Terugloopsysteem
Bij een terugloopsysteem loopt de vloeistof terug bij grote temperatuurveranderingen. Het voordeel van een terugloopsysteem? Het onderhoud is heel wat minder arbeidsintensief dan bij een drukgevuld systeem. Bovendien is een onderhoud om de twee à drie jaar voldoende. Het nadeel? Het rendement ligt iets lager.
Niet zeker welke zonneboiler jij moet kopen? Maak een afspraak met de experten van Groep Wouters en zij pluizen het samen met jou uit.Vlakke plaat collectoren of vacuümbuis collectoren?
Naast verschillende soorten zonneboilers zijn er ook verschillende soorten collectoren. De zonnecollector vangt de warmte van de zon op, zodat het water in de buizen opgewarmd kan worden. Welke zonnecollector het meest geschikt is? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld je dak.
Vlakke plaat collector
Een vlakke plaat collector is een grote plaat, waarin enkele leidingen geïntegreerd zijn. De absorber die de warmte van het zonlicht opvangt, bevindt zich aan de zijkant.
Boven op de collector ligt een glasplaat, waardoor die goed geïsoleerd is tegen hagel en sneeuw. Een schuin dak of eerder een plat? Voor de vlakkeplaat collector maakt dit geen verschil.Vacuümbuis collector
Een vacuümbuis bestaat uit een buitenste en binnenste buis, waartussen een vacuüm heerst. Door de vacuümsituatie krijg je warm water, zonder dat er warmte verloren gaat. De binnenste buis is bovendien voorzien van een speciale vloeistof, om het warm water goed te kunnen vervoeren.
Deze collector valt in prijs iets duurder uit, maar zorgt wel voor een hoger rendement. Een investering die je dus zeker terugverdient naarmate de jaren verstrijken. Belangrijk voor deze collector is wel dat je beschikt over een schuin dak.Wat als de zon niet schijnt?
Een grote zorg bij veel mensen is het weer in België. De zon schijnt hier namelijk niet elke dag. Gelukkig zorgen de zonneboilerinstallateurs voor een aansluiting met de centrale verwarming, zoals bijvoorbeeld je cv-ketel. Dit werkt als een soort naverwarming. Zo is je sanitair water altijd warm, ongeacht de weersomstandigheden in België.
Een zonneboiler installeren, hoe doe ik dat?
Een zonneboiler op maat van jouw huis? Daarvoor moet je bij Groep Wouters zijn! Maak een afspraak bij onze experten en overleg samen met hen welke zonneboiler het best bij jouw noden en wensen aansluit.


Wat kost een zonneboiler?
Wat kost een zonneboiler? En is zo’n zonneboiler rendabel? Een zonneboiler is een éénmalige investering. Voor een standaard gezin van vier personen, kost een zonneboiler gemiddeld 5 000 euro.
Met een zonneboiler bespaar je al heel wat euro’s op je energiefactuur, maar hoe duur je warm water uiteindelijk wordt, heb je ook deels zelf in de hand. Hier zijn alvast enkele tips en tricks voor het hoogste rendement!
De Vlaamse overheid voorziet bovendien ook subsidies voor zonneboilers, om mensen die met zonne-energie werken te belonen. Ontdek alles over deze premies voor zonneboilers op de website van de Vlaamse overheid.Korte afstand boiler - zonnecollector
Wil je optimaal gebruik maken van je zonne-energie? Zorg dan dat de afstand tussen je voorraadvat en zonnecollectoren zo klein mogelijk is. Hierdoor gaat er heel wat minder warmte verloren.
Dekkingsgraad van 50-60% van het warmwaterverbruik
Een tweede tip die zorgt voor het beste rendement, is kiezen voor een zonneboiler met een dekkingsgraad van 50-60% van het warmwaterverbruik. Op die manier zorg je voor de beste terugverdientijd en heb je toch voldoende warm water voor al je huishoudelijke taken.
Bespaar op warm water
De tip die je energiekosten sowieso doet dalen? Gebruik minder warm water. Neem een korte douche in plaats van een goed gevuld bad en ga voor waterbesparende douchekoppen . Meer weten? Ga dan zeker eens langs bij de experten van Groep Wouters!
Klaar voor jouw eigen zonneboiler? Maak een afspraak bij de experten van Groep Wouters en ontdek zelf welke zonneboilers er zijn!