Warmtepompboiler kopen? Bij Groep Wouters natuurlijk!

In tijden van crisis is het interessanter dan ooit om een goedkoper en milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen te kopen. Op die manier kan je op een efficiënte wijze verwarmen terwijl je de schade  aan het milieu tot een minimum beperkt. Een warmtepomp is daarbij een eerste investering die je zal helpen bij je verwarming. Wil je echter ook een manier vinden om sanitair water te verwarmen zonder fossiele brandstoffen aan te spreken? Een warmtepompboiler kopen is de ideale oplossing voor jou! In dit artikel geeft Groep Wouters je meer uitleg over milieuvriendelijke verwarmingsmethoden. Lees zeker verder!

Warmtepompen: milieuvriendelijk verwarmen

Een warmtepomp verbruikt heel wat minder energie dan een ander type boiler dat bijvoorbeeld op gas draait. Daarom is deze soort verwarming de perfecte oplossing om jouw energierekening laag te houden. Er zijn echter verschillende opties wanneer het op een warmtepomp aankomt. Ga jij beter voor een lucht-luchtmodel, of werkt een lucht-water warmtepomp beter in jouw woning? Ontdek het hier.

De verschillende types warmtepompen

Een eerste soort warmtepomp is de lucht-lucht warmtepomp. Dit model zuigt de buitenlucht op en zet die vervolgens om tot koude of warme lucht, zoals je zelf wenst. Je verwarmt of verkoelt je woning op die manier makkelijk en relatief goedkoop.

Een lucht-water warmtepomp is eigenlijk hetzelfde als een warmtepompboiler. Daarbij wordt de buitenlucht omgezet naar warm water, wat vervolgens in radiatoren en sanitair gebruikt kan worden. Warmen of koelen met dit toestel gaat wel een stuk beter wanneer jouw woning al goed geïsoleerd is. Meer over de warmtepompboiler lees je in de rest van dit artikel. 

Met een water-water warmtepomp pomp je grondwater op om je woning te verwarmen. Dit warme water loopt vervolgens door je radiatoren en kan zo je woning efficiënt opwarmen. Een geothermische warmtepomp of grond-water warmtepomp werkt volgens hetzelfde idee, maar de plaatsing van dit type is een stuk duurder. Er moet namelijk een horizontaal of verticaal buizensysteem worden aangebracht in de grond, met daarbovenop nog een compressor en condensor om de temperatuur verder omhoog te krijgen. 

Een laatste optie is de hybride warmtepomp. Daarbij combineer je een gasgestookte hoogrendementsketel met een lucht-water warmtepomp, om zo op een goedkopere manier al een iets milieuvriendelijkere voorziening te creëren. 

Wat is een warmtepompboiler?

Zoals we eerder in dit artikel al hebben gezegd is een warmtepompboiler eigenlijk hetzelfde als een lucht-water warmtepomp. Warmtepompboilers maken dus gebruik van de omgevingslucht om een woning te verwarmen. Dat kan niet alleen binnen- of buitenlucht zijn, maar ook ventilatielucht is hiervoor geschikt.

De lucht wordt opgezogen en geeft zijn warmte af aan de koelvloeistof in de boiler, waardoor de vloeistof gasvormig wordt. Dankzij de compressor stijgt de temperatuur en kan het water gebruikt worden als sanitair water.

De vele voordelen van een warmtepompboiler

In vergelijking met een traditionele cv-ketel is het al duidelijk dat een warmtepompboiler een stuk beter is voor het milieu. Omdat dit systeem veel minder elektriciteit verbruikt, betekent dat ook dat de aanschaf van een warmtepompboiler een serieuze besparing betekent op jouw energierekening. 

Naverwarming

Bovendien wordt er met deze installatie ook rekening gehouden met een situatie waarin er te weinig omgevingswarmte is om te gebruiken. In dat geval kan je naverwarming doen, wat kan aan de hand van elektrische naverwarming, zonnepanelen of een condensatieketel. Je kan deze naverwarming bijvoorbeeld ook gebruiken om je water warmer te laten worden dan de maximale temperatuur van 55 graden. 

Airco en verwarming in één

Met een warmtepompboiler kan je ten slotte meer dan enkel je woning verwarmen. Tijdens de hete zomermaanden kan je dit systeem namelijk ook gebruiken om koude lucht door je woning te blazen, wat erg verkoelend kan werken. 

Klaar om je badkamer naar een luxe niveau te tillen?

 Maak een afspraak met badkamerspecialist Groep Wouters en start nu je badkamerrenovatie.

Wat is het verschil met een zonneboiler?

Een zonneboiler of warmtepompboiler, wat is het verschil tussen de twee? Een zonneboiler gebruikt in tegenstelling tot andere boilers geen stroom, maar wel daglicht of zonnewarmte om zich op te warmen. Daarvoor worden zonnecollectoren op het dak geplaatst, die een vloeistof bevatten die wordt opgewarmd door zonlicht.

De verwarmde vloeistof stroomt vervolgens naar een voorraadvat. De temperatuur in dat vat kan stijgen tot wel 60 graden. Net als bij een klassieke boiler kan dit water voor heel wat doeleinden gebruikt worden: van sanitair water tot vloerverwarming. Zelfs het zwembadwater kan met een zonneboiler verwarmd worden.

Het verschil met een warmtepompboiler zit hem dan ook vooral in het gebruik. Met een warmtepompboiler kan je bijvoorbeeld geen vloeren en zwembadwater verwarmen, wat met een zonneboiler wel kan. Met een warmtepompboiler kan je echter wel je woning verkoelen, wat met een zonneboiler dan weer niet mogelijk is.

Een laatste verschil is wel een belangrijke: de prijs. Voor een warmtepompboiler tel je gemiddeld iets tussen de 2500 en 3500 euro neer, afhankelijk van de maat van je boiler. Een zonneboiler kost daarentegen tussen de 4000 en 6000 euro.

Is een combinatie mogelijk?

Ja, dat kan! Aangezien een warmtepompboiler en zonneboiler met elkaar compatibel zijn kan je perfect kiezen voor the best of both worlds en ze allebei laten installeren. De zonneboiler wordt daarbij steeds maximaal benut, maar als hij toch niet voldoende blijkt om in jouw noden te voorzien wordt de hulp van de warmtepompboiler ingeroepen. Zo ben je zeker dat je altijd van warm water kan genieten!

Wat je moet weten over een warmtepompboiler kopen

Wanneer een warmtepompboiler kopen definitief op jouw to do-lijstje staat, is het belangrijk om over een paar dingen na te denken. Ten eerste moet je je afvragen waar deze vervanging van de klassieke elektrische boiler geplaatst moet worden. Een warmtepompboiler neemt namelijk wel wat plaats in. Daarbovenop kan deze machine wat lawaai maken, dus is het een goed idee om het op een meer afgelegen plaats in je woning te zetten. Voor veel mensen is dat daarom de kelder of garage.

Ten tweede is het belangrijk om na te denken over welke installateur je zal inschakelen. Dit is namelijk best een erkend, ervaren installateur die weet wat hij doet. Zo’n installateur staat liefst van al ook in voor eventueel toekomstig warmtepompboiler-onderhoud. Gelukkig vind je deze top-installateurs bij Groep Wouters! Neem snel contact met ons op.

Een warmtepompboiler komt met heel wat financiële voordelen. Zo kan je een premie krijgen van de Vlaamse overheid voor de installatie - bekijk daarvoor zeker hun site. Ook heeft een warmtepompboiler een korte terugverdientijd: na vijf jaar heb je je investering al helemaal teruggekregen. Dat alles komt dan nog boven op de verlaagde energiefactuur!

Gewoon een vraag of bedenking?

Groep Wouters staat tot je beschikking met vrijblijvend advies. Ze helpen je maar al te graag verder. Maak dus zeker een afspraak!

De beste warmtepompboiler vind je bij Groep Wouters!

Wil jij gaan besparen op de verwarmingskosten van jouw sanitair water? Ben je klaar om te investeren in een milieuvriendelijk alternatief voor de elektrische boiler? Dan wordt het tijd om een warmtepompboiler aan te schaffen. Maak snel een afspraak met Groep Wouters.

Klaar voor een compleet nieuwe badkamer?

Maak nu je afspraak bij Groep Wouters en geniet in no time van je droombadkamer.

Contacteer onze badkamer-experts

Wil je meer informatie? Heb je vragen over een specifiek project dat je in gedachten hebt? Wouters helpt je verder. Gewoon je gegevens invullen is voldoende. Daarna nemen wij contact met je op!

Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Telefoonnummer*
Postcode + regio*
Straatnaam*
Kies je onderwerp*
Bv: technieken*
  • Nieuwbouw
  • Renovatie
  • Totaalproject
  • HVAC
Bericht*
0 of 500

Extra badkamertips