Wat kost een badkamerrenovatie: tips en tricks

De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes in een huis. Het is de plek waar je dagelijks je tanden poetst, jezelf verfrist met een douche of heerlijk ontspant in bad. Met andere woorden, het is de plek waar je dag begint en eindigt. Het is daarom ook belangrijk dat een badkamer voldoet aan al jouw behoeften. 

Kan jouw badkamer wel wat opfrissing gebruiken, maar heb je geen idee wat de kosten van een badkamerrenovatie nu precies zijn? Zoek niet verder, want in dit artikel vind je diverse factoren die de kostprijs bepalen van een badkamer renoveren, alsook tips om de kosten te drukken door bijvoorbeeld gebruik te maken van een verlaagd btw-tarief.

Wat kost een badkamerrenovatie: Factoren die de gemiddelde prijs bepalen

Luxeniveau en grootte van de badkamer

Enerzijds is het logisch dat een grote badkamer meer kosten met zich meebrengt dan een kleine badkamer. Aangezien een grotere badkamer, meer materiaal en arbeidsuren nodig heeft. Anderzijds hangt de kostprijs van een badkamerrenovatie grotendeels af van het gewenste luxeniveau. De renovatie van de badkamer kan opgedeeld worden in drie niveaus:

Basic badkamer

Je badkamer moet vooral praktisch zijn. Je hebt genoeg aan een standaard ligbad of kleine wastafel, zonder te veel tierlantijntjes. De prijs van een renovatie van een basic badkamer zal starten van 20 000 euro.

Een basic badkamer renoveren kan ook op maat gebeuren. Dat zal iets duurder uitkomen, maar je zal wel jaren kunnen genieten die echt voor jou gemaakt is en voorziet in al jouw noden. Als je dan toch besluit om een nieuwe badkamer te gaan, kan je maar beter zorgen dat alles meteen perfect in orde is.

Wil je zo’n custom made badkamer?

Neem dan zeker contact op met Groep Wouters, wij zijn experten in het op maat maken van een nieuwe badkamer.

Gemiddelde badkamer

Mag het al ietsje meer zijn? Je fantaseert over een vrijstaand bad, inloopdouche, en dat alles helemaal op maat? Kwaliteit is voor jou belangrijk, maar je verkiest een budgetvriendelijke optie boven het allerhoogste comfort? Dan spreken we van een gemiddelde badkamer. De gemiddelde prijs voor zo’n badkamerrenovatie ligt tussen de € 25 000 en de € 35 000.

Luxe badkamer

De badkamer is voor jou een plaats die luxe en kwaliteit uitstraalt. In een ideale wereld was jij jezelf elke ochtend in een inloopdouche die groot genoeg is om er je stretchoefeningen in te doen én liefst van al met een gouden kranen echte natuursteen. Deze luxe badkamer zal tussen de € 20 000 en € 35 000 kosten.

Opgepast, aangehaalde prijzen zijn slechts richtprijzen. Voor meer informatie over luxe badkamers, kan je terecht bij Groep Wouters. Maar ongeacht welk luxeniveau jouw toekomstige badkamer zal hebben, begeleiding van een badkamerspecialist is altijd handig. Contacteer een van onze badkamerexperts voor advies.

Materiaalkeuze

Je badkamer verbouwen gaat gepaard met heel veel keuzes maken, vooral in materiaal. Het spreekt voor zich dat natuurstenen tegels duurder zullen uitkomen dan keramische badkamertegels. Maar ook de grootte van je tegels speelt een rol. Voor kleinere tegels is er meer voegmateriaal nodig wat kan leiden tot hogere kosten. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de badkamer een vochtige ruimte is, niet zomaar elk materiaal zal dus standhouden.

Daarnaast is er ruime keuze tussen verschillende soorten sanitair. Een standaard douchecabine of inloopdouche? Een mengkraan of thermostatische kraan? Een enkele of dubbele wastafel? Vandaag bestaan er zelfs verschillende soorten knoppen om het toilet door te spoelen. De keuzes die je maakt voor sanitair zullen de kostprijs sterk beïnvloeden. Het is dus best moeilijk om een inschatting te maken van de exacte kosten.

Maak een afspraak

Indien je toch graag zelf de totale kostprijs berekent, kan je de gemiddelde kosten voor verschillende onderdelen van een badkamerrenovatie hier terugvinden. Of maak een afspraak bij Groep Wouters en krijg een gratis offerte.

Tips om kosten te drukken

Plannen, plannen en nog eens plannen

Heb een concreet plan: stel een realistisch budget op en houd je hieraan. Dit kan helpen om onnodige uitgaven te vermijden. Houd rekening met de exacte kosten en zorg dat je geen enkele kost vergeet. Zijn de kosten groter dan je budget? Overweeg wat essentieel of wat extra luxe is. Heb je bijvoorbeeld echt nood aan twee wastafels?

Schrap zo veel mogelijk onnodige kosten tot je budget weer klopt. Maar vergeet niet dat je de komende twintig jaar deze badkamer zal gebruiken. Kies dus ook iets dat je mooi vindt en ga niet zomaar voor de goedkoopste optie.

Deskundig advies nodig bij het opmaken van zo’n planning voor je nieuwe badkamer op maat?

De experten van Groep Wouters helpen je graag verder. Maak een afspraak bij Groep Wouters zodat we samen jouw custom made nieuwe badkamer kunnen realiseren.

Verlaagd btw-tarief

Bij verschillende renovatiewerken kan je gebruikmaken van een verlaagd btw-tarief van 6%. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren op de kosten van je badkamerrenovatie. Jammer genoeg is dit tarief enkel van toepassing op arbeidskosten en niet op bouwmaterialen.

Premies

Vraag een VerbouwPremie aan. Deze overkoepelende renovatiepremie kan je krijgen onder verschillende voorwaarden. Is je woning ouder dan tien jaar? Dan kom je al zeker in aanmerking. Via deze simulator kan je zelf berekenen of je hier recht op hebt en hoeveel je dan krijgt.

Verder zijn er nog verschillende premies mogelijk bijvoorbeeld de aanpassingspremie. Deze is geldig indien je ouder bent dan 65 jaar en je jouw badkamer wilt aanpassen. Informeer bij je gemeente of bij de Vlaamse overheid welke premies er zijn en of je hiervoor in aanmerking komt.

Lokale vakman

Wanneer je een lokale vakman kiest, bespaar je op voorrijkosten. Dit zijn de reiskosten die je moet betalen voor de vakmannen. Kies dus lokaal vakwerk om te besparen op je renovatie. Groep Wouters werkt enkel lokaal, waardoor de voorrijkosten steeds laag zullen zijn.

Inspiratie voor de badkamer van jouw dromen

Elke renovatie is anders en iedereen heeft ook een eigen voorkeur en stijl. Kies jij voor een landelijke stijl of toch liever industrieel? Eerder Scandinavisch of luxueus? Een luxe ligbad of toch maar een grote inloopdouche? Keramische tegels of betonnen muur? Een of meerdere wastafels? Er zijn tal van keuzes die leiden tot de stijlvolle badkamer van jouw dromen.

Voor veel mensen helpt het om een moodboard samen te stellen vooraleer ze hun badkamer renoveren. Zo heb je een duidelijk overzicht van jouw persoonlijke wensen. Hoe maak je een moodboard? Verzamel allerlei foto’s van badkamers die je tegenkomt op Pinterest, in woonmagazines of in deze inspiratiegids. Zo krijg je een mooi overzicht van jouw persoonlijke stijl.

Jouw badkamer laten renoveren door een expert?

Wil je jouw badkamer laten renoveren en ben je op zoek naar een expert in badkamerrenovaties (inclusief montage)? Dan ben je bij Groep Wouters aan het juiste adres. Je kan bij ons terecht voor een nieuwe badkamer, maar ook voor een gedeeltelijke of volledige badkamerrenovatie.

Bij Groep Wouters begrijpen we dat een badkamerrenovatie een grote stap is, daarom bieden wij een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Maak een asfpraak

Laat jouw droombadkamer werkelijkheid worden en neem contact met ons op voor een afspraak. Ons team van verschillende badkamerspecialisten staat klaar om je van A tot Z te begeleiden. 

Contacteer onze badkamer-experts

Wil je meer informatie? Heb je vragen over een specifiek project dat je in gedachten hebt? Wouters helpt je verder. Gewoon je gegevens invullen is voldoende. Daarna nemen wij contact met je op!

Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Telefoonnummer*
Postcode + regio*
Straatnaam*
Kies je onderwerp*
Bv: technieken*
  • Nieuwbouw
  • Renovatie
  • Totaalproject
  • HVAC
Bericht*
0 of 500

Extra badkamertips